Erikoisempia viihdeillallisia

Yleisimmin Show&Dinner konseptissa ruuan ja juoman kyytipoikana on kevyttä viihdettä kuten musiikkiteatteria ja tanssiesityksiä. Myös stand-up komiikkaa on suosittu. Kokeilevampaakin otetta kuitenkin löytyy, josta tässä esimerkkejä meiltä ja maailmalta.

Ilmastonmuutos Show & Dinner

KOM-teatteri järjesti loppuvuodesta 2019 ruokaa ja kantaaottavaa teatteria yhdistävän, humoristisen Ilmastonmuutos Show&Dinnerin. Illallisia vietettiin kolme kertaa KOM-aulanäyttämöllä ja vielä toiset kolme kertaa Satama Bar&Bistrossa.

Ideana oli että vegaanisen kolmen ruokalajin menun kanssa ja kautta esiintyjät avasivat omaa suhdettaan ruokaan, kulutukseen ja ilmastonmuutokseen. Yhtenä teemana oli ilmastonmuutoksen aiheuttama ahdistus, ja ahdistusmittarit seurasivat katsojien hyvinvointia illallisen läpi.

Projekti sai tukea Suomen Kulttuurirahastolta, Taiteen edistämiskeskukselta ja Ruohonjuuren säätiöltä.

Paskan palvelun illallinen

Tämä Show&Dinner järjestettiin helmikuun 2020 alussa Mikkelissä Teatteriravintola ILOssa. Jujuna on että tarjoilijoina toimivat ammattinäyttelijät, jotka sitten palvelevat illallisvieraita mahdollisimman huonosti (ja hauskasti).

Konsepti on lähtöisin Yhdysvalloista, ravintolaketjusta nimeltä Dick’s Last Resort. ”Naljailua, v**tuilua, hassuttelua ja kaikenkaikkiaan asiattominta palvelua mitä olet ikinä saanut”.

Teatteriravintola ILO järjestää runsaasti eri tyyppisiä Show&Dinner illallisia. Mukana on stand-up komiikkaa, imitaattoreita ja musiikkia. Vappuna luvassa on burleskia.

Alaston illallinen

The Naked Dinner eli alaston illalllinen on maailmalla suosiota saanut konsepti joka yhdistää ruokailua ja eräänlaista osallistavaa performanssitaidetta. Nimensä mukaisesti näillä illallisilla ruokailijat ovat alasti.

Idean kehittäjä on 31-vuotias Lisa Lontoosta, joka omien sanojensa mukaan rakastaa yllätyksiä, naurua, luovuutta, herkullista ruokaa ja hyvää seuraa. The Naked Dinnerin tavoitteena on yhdistää kaikki tämä.

Suomessa tätä ei ilmeisesti vielä ole kokeiltu?

Ruoka tarinankerronnan välineenä

Usein ruuan ja viihteen yhteys on melko pinnallinen, tai siis sekä ruoka että viihde voivat olla erinomaista, mutta eivät sen syvällisemmin liity toisiinsa.

Jotkut ravintoloitsijat ovat kuitenkin kehittäneet kokeellisia konsepteja, joissa illan tarinaa kuljetetaan yhdessä tarjoilujen kanssa. Yksi tällainen on lontoolainen Gingerline, jonka Chambers of flavour-illallisseikkailussa yleisö kulkee huoneesta toiseen, joista jokainen pitää sisällään kerronnallisen esityksen huipentuen makuelämykseen.